Søk

Hjelp. Vi har fått robot!

– Hei Åsmund, kan du komme ut en tur? Vi må snakke sammen.

Arbeidende styreleder Sten Kåre Bergman i Alukak Systems sammen med forretningsutvikler Åsmund Voster i Allinvent. Sammen har de automatisert produksjonen av Aluhaks stillaser.

Arbeidende styreleder Sten Kåre Bergman i Alukak Systems er på telefonen til Åsmund Voster i Allinvent. Han har fått en ny idé, men trenger hjelp til å få den realisert.


Design with Ease

-Her fikk vi uvurderlig støtte fra folkene i Allinvent, sier Bergman. De leverte noe vi ikke hadde peiling på.

I over 30 år har Aluhak produsert stillas og stillasutstyr til bruk innen olje- og gassnæringen, bygg og anlegg og til privatmarkedet. Bedriftens hovedkontor ligger på Klepp i Rogaland, og i tillegg har de avdelinger i Trondheim, Bergen og Oslo. Som navnet antyder er det aluminium som blir brukt i produksjonen. Aluminiums-produktene de leverer konkurrerer mot stillas i stål på vekt og korrosjon. Dette er viktig, ikke minst offshore. Med sin lave egenvekt, unike styrkeegenskaper og lange levetid er aluminium et unikt materiale for bruk i produksjon og utvikling av stillas.


Olje- og gassindustrien stiller strenge krav til vekt. Her har Aluhaks løsninger i aluminium store konkurransefordeler.

Nedturen og framtiden

- For oss i Aluhak gikk det stort sett på skinner fra dagen vi startet opp i 1987 og fram til 2014, forteller Bergman. Men i 2014 var det som om noen skrudde av lyset, sier han. Oljenedturen traff oss knallhardt, og vi ble nødt til å tenke nytt. For å overleve måtte vi foreta drastiske omstillinger i måten vi produserte på, og kostnadene måtte tvinges ned.

Vi tar en tur utenfor Aluhaks moderne lokaler på Klepp, hvor store mengder med stillas står klar til å sendes ut til kunder over hele Norge. I 2001 ble deler av produksjonen flyttet til den polske byen Stettin. Det ble også investert i egne fasiliteter i byen Police like nord for Stettin.


Automasjon

- Oljesmellen gjorde at vi bestemte oss for å utvikle for framtiden, forklarer Bergmann. Vi la en plan som gikk på å finne måter å automatisere produksjonen på. Kunne vi bruke bedre og smartere teknologi for å gjøre ting mest mulig rasjonelt? Vi tenkte også at automatisering ville koste det samme i Polen som i Norge. Tanken om å flytte produksjonen hjem til Norge begynte å bli mer og mer tiltrekkende. Og det er ingen hemmelighet at markedet vi er i responderer positivt på at ting er produsert i Norge.


Lokale og smarte

Planen til Aluhak var god. De ville flytte produksjonen tilbake til Norge. De ville satse på automasjon og smartere metoder. Målet var trygg, norsk og ressursvennlig produksjon med topp kvalitet. Men så var det dette med å få alt til å gå på skinner, da. Det er ikke bare å ønske seg automasjon, lese litt på nettet og trykke på et par knapper.


Spisskompetanse

Bergman og kollegene hans skjønte at de måtte få hjelp fra noen som hadde kompetanse. Det var her Allinvent kom inn i bildet.


- Etter å ha sett nøye på produksjonen i Aluhak, foreslo vi at de tok i bruk en avansert sveiserobot, sier Åsmund Volster i Allinvent. Det synes Aluhak var en god idé.

Men alle som har vært gjennom automatisering av industriell produksjon vet at det ikke bare er å kjøpe en robot og sette den i en produksjonshall. Alt må innarbeides og styres på den rette måten.

- Her fikk vi uvurderlig støtte fra folkene i Allinvent, sier Bergman. De leverte noe vi ikke hadde peiling på, innrømmer han. Allinvent har ikke bare spisskompetanse på teknologien. De er også lokale, og det var ganske viktig i innkjøringen av den nye produksjonslinjen. De kunne stille opp på kort varsel og være en viktig støttespiller for oss i Aluhak. Du trenger ikke hente eksperter inn fra fjerne land når kunnskapen finnes i nabolaget.


Topp kvalitet hele veien

Med en automatisert produksjon leverer Aluhak stabilt og med den kvaliteten det norske markedet forlanger. Bergman sier at de på sikt ønsker å flytte hele produksjonen til Norge. I dag omsetter Aluhak årlig for omlag 130 millioner kroner.

TA KONTAKT:

+47 45 60 82 55

post@allinvent.no

 

Postadresse:

Stålverksvegen 51, 

4100 Jørpeland, Norge